Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tecken på valfläsk när man lovar stort men inte säger hur ändringarna ska åstadkommas

Annons

Vi kommer att bli serverade mycket valfläsk under det dryga halvår som återstår till höstens val.

I ett tal av Stefan Löfven den 28 februari lovar han att Socialdemokraterna ska satsa stora resurser på sjukvården för att uppnå 14000 fler vårdanställda till år 2022 och bland annat en förstärkning av vårdcentralerna.

Han ställer sig själv frågan ”kommer vi kunna anställa 14000 fler?”. "Ja självklart", säger han – "om vi är beredda att betala för det".  Han pekar också på, att regeringen under mandatperioden satsat 13 miljarder på hälso-och sjukvården.

Det typiska med denna typ av löften är att Löfven inte med ett ord beskriver på vilket sätt förbättringarna i vården ska uppnås. I dag slutar många inom vården på grund av dålig arbetsmiljö och missnöje med lönen.

Man har också i dag svårt att fylla platserna vid vårdutbildningarna.

Om man skulle lyckas med att göra vårdyrkena attraktiva, så tar det ändå till exempel tre år att utbilda en sjuksköterska. Var finns då utbildningsplatserna? Och det är inte många år kvar till 2022.

Nej, löftet eller målet faller på sin egen orimlighet. Valfläsk är vad det är.

Löfven säger också i talet att om du drabbas av en riktigt allvarlig eller komplicerad sjukdom då krävs en sjukvård av högsta kvalitet vid utvalda nationella centrum. Han säger också att vi inte kan ha ett vårdsystem där kvaliteten på vården avgörs av vilket landsting man bor i.

Bra tänkt - men gör då något åt att det i dag är så. I dag tävlar landstingen om att ha så mycken specialistvård som möjligt, vilket gör att den inte blir förstklassig. Gör som Norge har gjort, lägg specialistsjukvården under staten och låt kommunerna ta hand primärsjukvården.

Melker Andersson, Hedemora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons