Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ta bort skolfotograferingen – den sprider obehag och är onödig

Annons

När det är dags att ta nytt skolfoto är det många som känner sig osäkra, och när fotografiet väl är taget kommer det att skickas ut till alla på skolan. I vissa fall även till skolor i hela kommunen. Att ta fotografierna tar tid och många blir okoncentrerade stunden innan, då de är rädda att bli missnöjda.

Jag tycker att man borde ta bort skolfotograferingen. Eftersom att bilderna skickas ut till ett stort antal personer finns alltid risken att någon sprider dem. Och om du dessutom lyckas blinka eller omedvetet göra en rolig min ligger du illa till. Vissa ungdomar känner sig självsäkra och kan skämta bort det, men för de som redan innan fotograferingen kände sig osäkra kan något sånt här vara extremt jobbigt. Bilderna kan dessutom användas för att kränka eller hota någon. Då kan både ungdomar, barn och lärare bli utsatta.

En annan anledning till att skolfoto borde tas bort är pengar. Skolkatalogerna är väldigt dyra och alla familjer sitter inte i samma ekonomiska situation. Om barnet eller ungdomen kände sig osäker eller fick en dålig känsla under fotograferingen, kan det kännas tryggare att i alla fall få veta hur man såg ut. Om föräldrarna då inte har möjlighet att köpa bilderna eller kolla på de i en dator finns risken att andra elever har bilderna och kan göra saker med dem, vilket inte är rättvist för den drabbade.

En anledning till varför skolfoto skulle behövas kan vara att man till exempel vill kunna lära sig elevernas namn eller ha koll på vilka som går i klassen. Men man har ju elevernas namn i listor och om fotografierna behövs för att lärarna ska ha koll på sina klasser borde skolfotot endast delas ut till lärare.

En annan anledning till att eleverna skulle vilja ha skolfotot är att de vill se hur de själva, men även resten av klassen, har utvecklats under åren. Men i dagens samhälle använder nästan alla sociala medier där de lägger ut bilder på sig själva. Om de inte gör det finns det oftast en anledning, till exempel att de känner sig osäkra på sig själva eller är rädda för att få fula kommentarer. Och då är det bara mer rättvist att inte behöva vara med på ett klassfoto som i princip vem som helst kan se.

Filippa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons