Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sverige bör tredubbla sina miljöansträngningar

Annons

STOCKHOLM 2013-09-06På fredagen invigdes Stockholms Hamnars solcellsanläggning på taket till Magasin 6 i Frihamnen. Anläggningen består av 919 solpaneler med en total yta på 1500 kvadratmeter. Den årliga energileveransen kommer att motsvara behovet för tio genomsnittsvillor. Anläggningen är Stockholm stads största i sitt slag. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

När 197 länder skrev under klimatavtalet i Paris lovade de att begränsa den globala uppvärmningen till väl under plus två grader, med siktet mot plus en och en halv grad.

Samtidigt gav länderna frivilliga löften om hur mycket de skulle begränsa sina egna nationella utsläpp till 2030 för att nå målen. En nyFN-rapport visar nu dock att ländernas åtaganden bara motsvarar en tredjedel av vad som verkligen behöver göras.

Ländernas nuvarande åtaganden pekar mot att vi kommer att ha en tre grader varmare värld inom 80 år. Det innebär många globala katastrofer och kanske en miljard människor på flykt.

Sveriges chans att påverka de globala utsläppen direkt är ju inte så stor. Vi är ett litet land. Enda möjligheten är att gå före och driva på andra länder att anstränga sig mer. Alltså bör vi tredubbla våra ansträngningar.

Vi kan ta fram en nödplan för att vara nära noll utsläpp redan 2035 i stället för som nuvarande mål om att vara där först 2045. Vi kan nödstoppa motorvägsbygget förbifart Stockholm och föra över alla resurser till storsatsningar på kollektivtrafiken.

Vi kan förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar från 2025 och tredubbla koldioxidskatten. Vi kan ta ett statligt jättelån för att storsatsa på sol- och vindkraft, subventionera byggen av nollenergihus och klimatrenoveringar av bostäder.

Vi kan sätta ett nationellt mål om att halvera köttkonsumtionen och ställa om hela vårt jordbruk. Och vi kan göra mycket mer än så.

Sverige kan bli en lysande fyrbåk som leder marschen bort från fossilsamhället. Om vi bara vill och vågar.

Torbjörn Vennström, med i Klimatvalet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons