Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Snacka om signalpolitik

Den bedrövliga uppvisningen av det fria ordet kan mycket väl komma att ses som vändpunkten för demokratins utbredning i världen. Vem kan se exempelvis Putin eller Erdogan vilja utsätta sig för risken till liknande förnedring inför fria val?

Annons

Putin har genom åren manipulerat den ryska lagstiftningen så att han nu kan styra landet på livstid.

Erdogan hade sånär störtats, men kom tillbaka till makten i Turkiet. Omedelbart tog han itu med att fängsla såväl oppositionspolitiker som journalister, dessutom vill han använda dödsstraff för påstått landsförräderi. Snacka om signalpolitik igen: sympatiserar du inte med ledarens bild av världen och nationens roll och riktning, ska du döden dö.

Ungern och Polen är redan där, flera av Europas länder har starka krafter som uppviglar till nationalistisk syn. Rusta militärt för att skydda det egna landets kultur.

Det enda som krävs är tydligen en ledare som åker runt inför val och sprider konspirationsteorier och lögner och utlovar en lysande framtid för den som röstar på honom.

Mandatperioden för en sådan ledare kommer huvudsakligen att ägnas till att förhindra medborgarna att rösta på något annat parti. Han använde demokratin för att komma till makten. Väl där förnekar han medborgarna att välja en annan politik.

Demokratin kan vara döende. Diktatorer tar makten. Till gagn för vilka?

Lars Rindeskär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons