Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Regeringens förslag hot mot landsbygden

/

Regeringen lägger förslag med kraftiga skattehöjningar (3:12) för landets småföretag. Försämringarna gäller små aktiebolag med en eller få ägare så kallade fåmansbolag.
Detta är den vanligaste företagsformen i Sverige med mer än 300 000 företag. Skattesituationen för dessa småföretag är redan i nuläget så besvärande att den hämmar tillväxten och nu vill regeringen ytterligare försämra villkoren.

Annons

Ingenting är mer betydelsefullt för glesbygden än våra småföretag, inte minst här i Dalarna. Fyra av fem jobb tillkommer i småföretagen. Man kan säga att framtiden för den svenska landsbygden står och faller med småföretagen. Det är inte i de största företagen som sysselsättningen kommer att öka. Inte heller har landsbygden andra strukturer att falla tillbaka på som man har i Stockholm.

Runt om i landet råder krisstämning och uppgivenhet bland småföretagen. Skattesituationen blir så ofördelaktig att den kan liknas vid ett investeringsförbud. Man kan också säga att det blir en sorts vinstbegränsning som liknar välfärdsföretagens. Man tänker alltså smygutsträcka detta till våra småföretag. Intresset för att starta företag kommer att minska. Intresset för att investera och växa i befintliga företag kommer att minska än mer.

Ett exempel som visar hur hårt skattereglerna kommer att slå: Ett företag med fem anställda. Nyutvecklad teknologi med ett flertal framtidsprodukter. Ägaren bestämmer sig för att satsa stort och växa både på den svenska marknaden och i ett antal andra länder. Satsningen är mycket riskfylld och kräver stora investeringar under att antal år. Till slut lyckas satsningen och företaget börjar gå med bra vinst. Nu kommer chocken! Staten ska ha 60 procent av vinsten. Alltså totalt 60 procent skatt på avkastningen av riskkapital! Det här kommer att göra det ointressant för många att vilja investera och växa.

Det här visar på ett totalt förakt för företagares villkor från regeringens sida. Om samma företagare istället valt att sätta sig ned och satsa sina tillgångar på börsen eller i andra spekulativa tillgångar hade skatten blivit 30 procent på avkastningen av riskkapital. Ja, ni läste rätt.

Sedan kan man ju fråga sig, var är oppositionen?

Det är dags att vakna nu! Detta är en av de allra viktigaste frågorna när det gäller Sveriges framtid. Det handlar om jobben!

Uppgiven företagare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons