Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Psykvården är en båt som tar in så mycket vatten att den redan sjunkit

Idag medicineras patienter av olika läkare med allt fler och högre doser i total avsaknad av uppföljning. Man får själv ta kontakt vid behov och då blir det återigen med en ny läkare som är helt oinsatt i problematiken. När patientansvaret på detta sätt är obefintligt kan det som bekant sluta väldigt illa, skriver Jonny Jansson.

Annons

SVT hade i september 2016 en serie reportage där man granskade psykvården och liknade den vid en båt som tar i vatten, och vid det här laget har båten sjunkit, skriver Jonny Jansson.  Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610

För en tid sedan läste jag en insändare från Thomas Fahlander där han ifrågasatte att Lanstinget Dalarna köper en helikopter samtidigt som psykvården rustas ned - med nedlagda kliniker och avsaknad av adekvat psykiatrisk vård i samband med medicinering som följd.

Idag medicineras patienter av olika läkare med allt fler och högre doser i total avsaknad av uppföljning. Man får själv ta kontakt vid behov och då blir det naturligtvis återigen med en ny läkare som är helt oinsatt i problematiken. Och när patientansvaret på detta sätt är obefintligt kan det som bekant sluta väldigt illa.

SVT hade i september 2016 en serie reportage där man granskade psykvården och liknade den vid en båt som tar i vatten, och vid det här laget har båten sjunkit.

I ett av de reportagen intervjuades divisionschefen för psykiatrin och han säger "att man redan nu har så många rutiner där man snabbt kan hjälpa personer som har suicidtankar ". Vidare säger han att "om man har allvarliga självmordstankar så ska man få hjälp direkt och det får man. Vi har många rutiner för det i vårt vårdprogram som tydligt klargör detta".

Jag menar att inget i detta uttalande var sant då och förmodligen inte är mer sant idag cirka sju månader senare. När man läser och hör om alla dessa brister kan jag också förstå vilka tragedier som utspelar sig i det tysta inom många familjer då detta ämne verkar vara så skambelagt.

Jonny Jansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons