Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Postnords prishöjningar hotar att utrota brevskrivandet – staten måste agera

Annons
I förlängningen sällar sig nu Postnord till den rad av fenomen som äventyrar det framtida handskrivandet, och detta alltså med sina orimliga portohöjningar på brev och kort, skriver Brith Louise Larzon. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX.

Postnords ständiga portohöjningar är djupt oroande. I april i fjol höjdes portot på vanliga brev till sju kronor. Från årsskiftet var det dags igen – nu till nio kronor. Utrikesportot blev orimliga 21 kronor. Och från Postnordledningen aviseras ytterligare höjningar inom kort!

Jag är en hängiven kort- och brevskrivare. Eller ”var” kanske man ska säga för med den portohöjning som genomförts och med den som aviseras måste mitt skrivande tas ner till en betydligt sparsammare nivå. Tyvärr - helt av ekonomiska skäl.

Postnords agerande kommer att leda till en drastisk sänkning av brevskrivandet. Det är kanske avsikten. Handlar man lika på andra områden i sin hantering kanske de på sikt kan avveckla hela verksamheten.

Är det inte dags för staten att skyndsamt agera? Det måste ifrågasättas om Postnord är sin uppgift vuxen.

Hur långt ska det få gå i fråga om den massiva kritik mot företagets olika verksamheter? Post som inte kommer fram alls. Post som kommer fram efter en månad. Listan på försummelser kan göras hur lång som helst!

Jag har inget emot kommunikation via dator, där det passar och är rationellt som det är på många områden.

Men det personliga brevet är oöverträffat. Det ger så mycket mer än enbart ord som staplas på varandra. Brevväxlingarna mellan våra stora föregångare, författare och andra tänkare är skatter som vi inte vill vara utan. Nätkommunikationerna från i dag är med bara en knapptryckning borta!

Handskriften förutsätter att den odlas i skolan och i hemmen. Det görs nog inte helhjärtat. Det finns avskräckande exempel i de fallet. Det finns unga som har svårt att bara knåpa ihop en namnteckning på hyres- eller köpekontrakt.

Detta tas ändå inte som en varningslampa. Trots att samstämd forskning visar att det hjälper barn att lättare lära sig läsa och skriva att skriva för hand, och att handskrift stärker minnet hos vuxna.

Den insikten hade man redan innan magnetkamerorna kunde mäta hjärnvågor. Doktor Karin H James vid University of Indiana är en av forskarna på handskrift och hjärnvågor hos barn. Hon säger så här:

"En viktig faktor är den finmotoriska träningen som förstärker den visuella bearbetningen av texten".

I förlängningen sällar sig nu Postnord till den rad av fenomen som äventyrar det framtida handskrivandet, och detta alltså med sina orimliga portohöjningar på brev och kort.

Brith Louise Larzon

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons