Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: På Nobeldagen firar vi vetenskapen – när ska vi ta den på allvar gällande miljön?

Annons

Nobelfesten är över. Forskarna har fått sina priser och blivit firade. Vid den årligen återkommande festen i Stockholm hyllar vi vetenskapens framsteg och bedrifter. Vi verkar tycka att den är viktig.

Men när 15 000 forskare i en gemensam skrivelse går ut och varnar för konsekvenserna av vår livsstil, då blir det alldeles tyst. De talar om ett omfattande mänskligt lidande och katastrofal biologisk utarmning om vi inte snabbt drar ner på vår överdrivna konsumtion av ändliga resurser.

Klimatförändringarna, det giftberoende industrijordbruket, plastens spridning i haven och i naturen är några av de processer som måste stoppas.

För 25 år sedan, 1992, skrev 1 700 forskare på en liknande varning. Tyvärr har alla de processer de varnade för fortsatt att gå åt fel håll. Läget blir bara värre och värre och nu varnar 15 000 forskare i Union of Concerned Scientists för att tiden håller på att rinna ut.

De uppmanar såväl privatpersoner som institutioner, media och forskare att snabbt trappa upp sina insatser för att hejda denna utveckling. Mänsklighetens existens står på spel, skriver de, och fortsätter: ”Vi måste erkänna, såväl i vårt dagliga liv som i våra styrande institutioner, att Jorden med allt dess liv är vårt enda hem”.

Anika Agebjörn

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons