Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Om utomjordingar började äta vårt kött skulle vi nog förstå kritiken bättre

Fundera gärna på människans förhållande till korna och vilka argument vi brukar använda för att fortsätta att utnyttja deras kroppar till att äta och kalvens mjölk som dryck, skriver Max Nilsson.

Annons

Föreställ er att det kommer utomjordisk art till jorden och att den är överlägsen oss människor. De tar efter vår djurindustri men istället för djur använder de oss. Varför? De tycker om produkter av människor.

De skulle klara sig lika bra på en växtbaserad kost, men varför skona liv om det går att tillfredsställa smaklökarna? Överarten gillar både människokött och människomjölk, så ni förstår säkert att om ni får en son kan ni inte behålla honom då han skulle amma den mjölk som överarten ska dricka.

Ni behöver dock inte oroa er. Er son kommer få en alldeles utomordentlig liten box med en gräsmatta på ca 1x2 meter. Där kan han uppfylla alla sina behov som att stå, sitta, sova och äta. Vad mer kan behövas?

Om det blir en dotter kan ni stolt tänka att även hon kommer få vara en del av det system som förser överarten med mjölk. Hon kommer att tvingas att föda barn efter barn så att bröstmjölken strömmar kontinuerligt för överarten att dricka.

Ni som föräldrar kommer aldrig få spendera tid med varandra då ni tillhör olika industrier. När ni inte är lika produktiva som ni en gång var byts ni ut och ni får lämna jordelivet. Överarten måste ju tänka på produktionens bästa. Känns detta rättvist?

Om inte så fundera gärna på människans förhållande till korna och vilka argument vi brukar använda för att fortsätta att utnyttja deras kroppar till att äta och kalvens mjölk som dryck.

Kort fakta om svensk mjölkindustri: Kon insemineras av bonden, kon föder en kalv, efter ett par dagar tas kalven ifrån henne, kalven växer och slaktas, kon mjölkas intensivt i ca 5 år och slaktas sen på grund av för dålig produktion.

Max Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons