Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: "Mobbningen är inte ditt fel - se till att få upprättelse"

"Jag regerade starkt på insändaren ’Less på mobbningen – ”Jag känner typ 80 per­soner som gråter sig till sömns”’ eftersom att jag själv har upplevt mobbning och vet vilka skador det ger inombords". Det skriver "Anonym" som vill ge sina bästa tips för att hantera mobbning.

Annons

Hej! Jag vet inte om jag kan formulera mig som jag borde, men jag regerade starkt på insändaren ’Less på mobbningen – ”Jag känner typ 80 per­soner som gråter sig till sömns”’ eftersom att jag själv har upplevt mobbning och vet vilka skador det ger inombords. Det syns inte utanpå, men barn som utsätts för mobbning blir ofta deprimerade och riskerar att utveckla självskadebeteenden vilket inte alls är bra.

Jag har läst att forskning visar att mobbningsbeteende utvecklas så tidigt som vid tre års ålder och att personer som inlett sina år på förskolan med att mobba sannolikt kommer att fortsätta med det även i vuxen ålder.

LÄS MER: Insändare: Less på mobbningen - "Jag känner typ 80 personer som gråter sig till sömns"

Mobbningsdrabbade individer med posttraumatisk stress visar liknande symptom som tortyrdrabbade individer med posttraumatiskt stressyndrom, vilket jag också fått smaka på,. Men hur kan nu jag veta allt detta?

Jo, en dag när jag kom hem från mitt arbete så började jag läsa på om ämnet mobbning. Jag läste allt om detta ämne på nätter och kvällar, samt noterade dat­um, tid och plats när man utsatte mig för kränkningar.

Satte man sig på mig då hade man gett sig på fel person kan man kort och gott säga.

Den mobbning jag utsattes för pågick i cirka ett och ett halvt till två år utan att någon ansvarig på min arbetsplats eller fackförbund agerade – att de ska göra det kan man tyvärr inte räkna med heller.Men då la jag i nästa växel och tog kontakt med advokaten Michael Fischbein och sände över mina anteckningar.

Sannolikheten att vi skulle vinna i arbetsmiljödomstol verkade hög. Då tog jag upp med arbetsgivaren att jag har fingret på avtryckaren så att säga om ingen förändring skedde på arbetsplatsen så att man följer lagen. Och då först blev det en ändring.

LÄS MER: Eleverna är otrygga på Kyrkskolan – "lärarna har tappat kontrollen"

Det är tråkigt att man ska behöva gå så långt utan att få hjälp. Man ska komma ihåg att det ALDRIG är den mobbutsattas fel att man blir mobbad utan mobbningen beror på att mobbarna inte mår bra - att de har dålig självkänsla, känner sig hot­ade av starka personer och inte sällan finns det med en psykopat i gruppen som utför mobbningen.

För mig var det en jobbig resa men jag fick rätt i slut­ändan. Så om jag skulle ge några tips så skulle det vara dessa:

1. Polisanmäl alltid.

2. För anteckningar så nog­grant du kan om vad du blir utsatt för (fula ord under tidföljd är psykisk mobbning, och den mest förekom­mande formen av mobbing).

3. Se över om du har en hemförsäkring som täcker advokatkostnader – ring och fråga försäkringsbolaget om det.

4. Kontakta en advokat (till exempel Michael Fischbein som jag vände mig till).

5. Alla vuxna i förskolan och skolan som får kännedom om kränkningar i samband med verksamheten är skyldiga att anmäla detta till förskolechefen eller rektorn. Denne ska i sin tur göra en anmälan till huvudmannen som driver verksamheten. Fråga om det är gjort och begär i så fall en kopia på anmälan. Gäller det en arbetsplats så anmäl den till arbetsmiljöverket.

Att tro att arbetsgivare eller skola ska agerar är tyvärr ofta naivt att tro. Oftast får den utsatte byta skola eller arbetsplats för att komma vidare har jag förstått av forskningen.

6. Ge aldrig upp även om det är jobbigt och kom ihåg att det inte är något fel på dig.

LÄS MER: Bris: Psykisk ohälsa vanligt bland unga – "Kan handla om panikångest och självmordstankar"

Jag hoppas från djupet av mitt hjärta att detta kan hjälpa en eller flera att ta steget att polisanmäla mob­­ning, ta hjälp av en jurist och att det blir en läxa den hårda vägen för de personer som inte ställer upp i skolor och på arbetsplatsen.

Det är tyvärr det enda sättet som jag hittat för att få upprättelse.

Ha det gott,

Anonym

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons