Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Mitt barnbarn hade inte överlevt utan BB i Mora

I takt med att förlossningsvården nedmonterats i vårt land minskar också stödet till nyblivna föräldrar, det stöd som de så väl behöver, skriver Marita Robelin.

Annons

Med sämre villkor än kreatur körs kvinnor i födslovåndor runt om i vårt land i jakten på att hitta en plats, ett BB där hon kan föda sitt barn. Foto: Christine Olsson / TT.

Jag vet inte hur det hade gått om inte BB/förlossningsavdelningen hade funnits i Mora när han kom till världen, mitt älskade barnbarn. Jag vågar inte ens tänka tanken. Att det fanns kompetens med barnmorskor och förlossningsläkare i Mora då, det räddade hans liv.

LÄS MER: Jo, vi är många som vill att Moras BB öppnar igen

Med sämre villkor än kreatur körs kvinnor i födslovåndor runt om i vårt land i jakten på att hitta en plats, ett BB där hon kan föda sitt barn. Att föda barn är en upplevelse som spelar på alla strängar på den känslomässiga lyran. Vi talar om vånda, rädsla, ångest, oro, trygghet, förtvivlan, smärta, värme, glädje men även sorg.

LÄS MER: Debatt: "Tillräcklig vård gick inte att ge på Moras BB"

I takt med att förlossningsvården nedmonterats i vårt land minskar också stödet till nyblivna föräldrar, det stöd som de så väl behöver. Anknytningen mellan mor och barn riskerar att försämras, den anknytning som ligger till grund för barnets fortsatta psykologiska utveckling - som i sin tur är avgörande för barnets steg in i framtiden. Det lilla barn som en dag ska bli en vuxen och självständig individ.

Marita Robelin

LÄS MER: Katarina fick 4 822 med i gruppen Bevara Mora BB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons