Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Minska risken för cancer – och börja ät vegetarisk på världscancerdagen

Annons

"Ät mestadels växtbaserad mat" och "begränsa rött kött och undvik processat kött" - så lyder två av Världscancerfondens kostråd. Mat som minskar risken att drabbas av cancer innehåller en stor andel grönsaker, bönor, fullkornsprodukter, nötter och frukt. 

Konsumtion av processat kött som korv och skinka ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Konsumtion av 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent och desto större intag desto högre blir cancerrisken, enligt WHO.

Nyckeln till bra matvanor är att äta mer mat från växtriket, att äta lagom mycket mat och varierad sådan. Med de orden inleds Livsmedelsverkets kostråd i broschyren ”Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig”.

Världscancerdagen den fjärde februari är ett ypperligt tillfälle att växla över till växtbaserad kost. Ta den chansen för livets skull!

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons