Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Medierna borde i högre grad skriva och dela artiklar om det positiva som händer i Tjärna Ängar

Annons

En artikel från DT.se om Tjärna Ängar

Så har det hänt igen, tre bilar brändes i helgen. Återigen förstörde några få allt det som de boende i Tjärna Ängar jobbat för - att ändra den fördomsfulla och trångsynta bild som en majoritet av Dalarnas befolkning har av området. Det har anordnats gatufester, temakvällar och poesiuppläsningar. Även en kvinnosepartistisk träff.

Angelica Andersson på Dalarna Mot Rasism och Rädda Barnen gör tillsammans med flera andra eldsjälar ett hästjobb med att ordna aktiviteter och andra events i Borlänge. Tillgängligt för alla från alla läger.

Det har det dock rapporterats svalt kring från våra etablerade medier. Kanske en liten artikel som oftast försvinner i mängden. Inte som de med bilbränderna. De delas ut på Facebook och sociala medier. Får en prioriterad plats i listan. Allt för att det genererar klick och i förlängingen även pengar.

En annan artikel från DT.se om Tjärna Ängar

Pengarna styr och då blir det den majoritet av skötsamma, hederliga och schyssta individerna som får betala genom den stämpel de får. Det är dåligt att våra medier, som också fungerar opinionsbildande, väljer att cementera denna bild - i stället för att lyfta fram alla de goda initiativ som tas bara för att det ger mer klick att bekräfta ”svärjevänners” världsbild. Medierna gör detta för att i nästa stund ondgöra sig över ökad rasism och främlingsfientlighet i ledare och krönikor.

Kanske ni då, journalister och medarbetare på våra två stora dagstidningar som påstås vara oberoende, ska ta erat ansvar och i större utsträckning förmedla den bild som är positiv? Självklart ska vandalismen och förstörelsen lyftas. Den är ett reellt problem som behöver lyftas men måste den ta fokus så totalt från allt bra som görs?

För hade de som skriker högst om hur ingen går säker i Tjärna Ängar gått på de aktivitet som anordnas, hade ni skrivit mer om det, om de goda krafterna i samhället och det driv och den positiva eld som finns i ungdomarna - ja då hade kanske samhällsbilden börjat ändras.

För det ni bidrar till är att denna eld vacklar i sin övertygelse och engagemanget blir till frustration. Så ta ert ansvar! Hjälp till i stället för att stjälpa! Ni vet vilka nyckelpersonerna är, ni vet vilka som drar i trådarna. Ligg på och rapportera mer om det i stället.

Mathias Edbäck, We Are Dalarna

SVAR DIREKT:

DT förmedlar nyheter. Av det skälet rapporterar vi om exempelvis bilbränder i Tjärna ängar, men tar också journalistiska grepp i komplicerade frågor. DT har bland annat i en stor artikelserie belyst vad som händer i Tjärna ängar – både positivt och negativt – för att berätta om vilka styrkor och utmaningar stadsdelen har.

Häromdagen rapporterade vi bland annat om en hiphop-workshop i området. Att vår publik, våra läsare, delar vårt innehåll i sociala medier kan inte vi påverka. Det vi kan påverka är att ge en allsidig bild av exempelvis skeenden. Och min åsikt är att vi gör just det – inte minst för att vi ägnar oss åt oberoende nyhetsförmedling.

Carl-Johan Bergman, chefredaktör och ansvarig utgivare, DT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons