Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kör en bil på svenska vägar så bör den vara med och betala vägarna

Annons

Lagen säger att man får ta hit en bil från vilket land som helst, har man däremot bostad och fast arbete så måste bilen registreras i Sverige inom tre månader. Detta fungerar inte, och en orsak är att polisen saknar resurser och de som åker i dessa bilar tycker det är perfekt att ha bilen skriven på någon i ett annat land för att då har man råd att åka Volvo SUV, Mercedes SUV med flera nyare dyrare bilar.

Jag bor i en mindre ort i Hedemora kommun och här ökar antalet utlandsregistrerade bilar, säg att det är 15 stycken här det innebär minus 3000 kronor i skatt per bil och detta drabbar vägunderhåll, snöröjning med mera, dessa bilar behöver inte heller åka till bilprovningen varje år, det är även osäkert om de är försäkrade.

Detsamma gäller tunga fordon på våra vägar, de betalar heller ingen vägtrafikskatt, chaufförerna skattar inte i Sverige. Jag åkte en gång mellan Hedemora och Strängnäs och räknade för skoj skull antalet mötande lastbilar och kom fram till att 80 procent var östatsregistrerade. De svenska bilarna var timmer-, flis-, sop- och frysbilar.

Jag är bilintresserad och före detta yrkeschaufför, numera pensionär, och jag tycker att om man har bil som går på svenska vägar så ska man vara med och betala för vägarna man kör på. Om 20 procent av alla svenskar skulle registrera sina bilar utomlands skulle vi få återgå till att köra på grusvägar.

 

Göran Wennerström, moderat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons