Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Klimatoron botar vi bäst genom att agera tillsammans!

Annons

Rekordkallt i april och maj. Inställd vår. Efter tre år av rekordvärme känns det extra kallt. Alla dessa variationer i vädret gör det svårt att i vardagen greppa en sån sak som klimatförändringarna.

De stadigt ökande koldioxidhalterna i atmosfären smyger tyst in och lagrar en dos extra värme i atmosfären och våra hav. Den är liten och märks inte, men det sker över hela världen, i de enorma massorna av atmosfär, vatten och mark som är vårt livsrum.

Tills nu har den extra dosen gjort jorden en grad varmare jämfört med före industrialismen. En futtig grad. Ändå innebär den att glaciärer håller på att försvinna, att isen i Arktis långsamt tynar bort, att havet stiger obevekligt, och att regn- och torrperioder förändrat sina mönster över hela världen.

Vi kan inte föreställa oss hur det blir om planeten blir tre grader varmare inom 80 år. Vi kan bara vara säkra på att våra barnbarn inte får det så kul.

Det är svårt att greppa och det gör oss oroliga. Klimat och miljö ligger högst upp i mätningar över människors oro inför framtiden. 94 procent av de unga anser att klimatfrågan är den viktigaste framtidsfrågan enligt en WWF-undersökning.

Oro botas bäst med gemensam handling. Ju snabbare vi får bort de fossila bränslena, ju fortare vi får en hållbar matförsörjning, ju mervi satsar på sol- och vindkraft, desto större är våra chanser att skapa en hygglig framtid. Och det är nu vi kan göra det. Innan det är försent.

Fler och fler vill ta chansen. Vi har startat lokala grupper; Klimatvalet för ett fossilfritt hållbart Sverige 2030, som börjar dyka upp runt om i vårt land. Siktet är inställt på valåret 2018 där vi möts i e nfolkets Klimatriksdag i maj för att driva på politikerna och visa vilken framtid vi vill ha. Ta din oro och häng på. Alla behövs.

Torbjörn Vennström, med i Klimatvalet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons