Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Jo, det är rätt att klaga på bensinpriset

Signaturen en som numera har lågskor skriver att man skall sluta gnälla om bensinbriserna på landet. Har man valt att bo på landet får man skylla sig själv.

Annons

De stackarna som valt att bo centralt i Stockholm får minsann betydligt högre totalkostnader beroende på de höga boendepriserna. Nej, det här stämmer inte alls. Till Stockholm har man flyttat, alltså gjort ett val. Men man har inte valt att bo på landsbygden. Där är man född och uppväxt. År 1900 hade Stockolms län cirka 450 000 invånare. Då bodde 80 procent av befolkningen på landsbygden. I dag har Stockholms län 2,2 miljoner innevånare och på landsbygden bor 15 procent av befolkningen. Ökningen av innevånarantalet i Stockholm beror till allra största delen på urbaniseringen, folk som valt att flytta dit.

En stor skillnad mellan bensinpriser och huspriser är att bensinpriset till större delen är politiskt beslutat. Här kan alltså politikerna bestämma att landsbygdsbefolkningen skall straffbeskattas. Boendepriserna är marknadsbestämda. De är inte politiskt beslutade för att straffa någon. Det är alltså frivilligt att välja boendenivå. Bensinpriset är bara att betala och tiga. Sedan är det så att prisökningen på villor och bostadsrätter i Stockholm de senaste 20 åren överstigit kostnaderna för boendet. Då i huvudsak räntekostnaderna. Amorteringen skall inte räknas med. Det är en utbetalning inte en kostnad.

Totalt sett alltså ett nettosparande. På landsbygden har priserna stått stilla. Det har alltså skett en stor förmögenhetsöverföring från landsbygden till Stockholm på grund av att så många flyttat dit och satt press på huspriserna samtidigt som detta lett till att efterfrågan har minskat på landsbygden. Det finns de som flyttar hem från Stockholm efter en yrkeskarriär. Man kan då köpa ett fint hus och ändå ha ett antal miljoner på banken enbart för att man bodde i Stockholm. Detta illustrerar på ett bra sätt vad det handlar om.

Så faktum kvarstår, det är i högsta grad orättvist och därmed befogat för – landsbygdens – befolkning att gnälla på bensinpriserna. Här måste man ha två bilar och ta bilen inte bara till jobbet utan också när man skall handla, besöka läkare, dagis och så vidare. Här blir det inget över till sparande!

Kängan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons