Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ja, ni bör sitta som klistrade framför vinter-os – för allt färre länder kan erbjuda vintersport

Annons

Nu vid vinter-OS lär alla vintersportentusiaster sitta klistrade framför sina skärmar för att följa tävlingarna. Och det gör de rätt i – för vem vet hur många fler gånger det kommer att kunna ordnas vinter-OS?

Snittemperaturen under dagens tävlingar är, enligt en belgisk studie, redan högre än när vinter-OS var nytt för snart 100 år sedan. Mer än hälften av de platser som tidigare varit värdar för tävlingarna väntas därför bli för varma för att kunna hysa sådana arrangemang framöver.

Vancouver, Chamonix, Garmisch Partenkirchen och Grenoble blir till exempel otänkbara år 2050, om utsläppen av klimatgaser fortsätter som i dag.

Även vanliga motionärer och skidorter som Sälen kommer att påverkas. Just nu är det visserligen kallt på många håll i Europa, men trenden går obönhörligt mot varmare vintrar. Enligt SvD:s klimatnyhetsbrev, som skrivit om den belgiska OS-studien, har snötäcket i norra Sverige blivit tio-20 centimeter tunnare de senaste 50 åren.

Antalet snödagar under året har samtidigt minskat med nära tre veckor.Nu är ju slalom, skidskytte och curling knappast några livsviktiga verksamheter. I ett större perspektiv är kanske vintersportens kommande problem inte så mycket att orda om.

Men det visar än en gång mänsklighetens märkliga förmåga att såga av den gren vi sitter på. Vi vet ju att klimatförändringarna kommer att orsaka väderkatastrofer och översvämningar, göra delar av jorden obrukbara och – mer i förbifarten - sätta spiken i kistan för snöberoende aktiviteter på många håll.

Ändå verkar vi oförmögna att ta itu med problemet med den kraft som krävs.

Ingela Björck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons