Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur får vi en valrörelse som pratar om det som svenska folket oroar sig mest för?

Annons

Tycker du att det är skönt med högsommarvärme i maj? Med medeltemperaturer på 5-6 grader över det normala? Jo, men det finns baksidor. Extremt torra marker får skogsbränder att blossa upp och sänker grundvattnet. De effekter av den globala uppvärmningen som forskarna varnat för blir allt vanligare.

En orkansäsong i USA som kostar försäkringsbolagen drygt 3000 miljarder kronor. En tredjedel av Stora barriärrevet kollapsar. För att inte tala om avsmältningen av glaciärerna i Arktis och Antarktis.

Det är lätt att förstå att det invånarna i Sverige oroar sig mest för är klimat- och miljöfrågor. Trots det har valrörelsen och mediernas bevakning av den hittills fokuserat på migrations- och integrationsfrågor.

Om världen lyckas med 1,5-gradersmålet spar vi totalt 250 000 miljarder i skadekostnader, visar en ny rapport i Nature. På samma gång säkerställer vi stabilitet och artrikedom på den enda beboeliga planet vi känner till.

Men hur får vi partier, medier och medborgare att prata om vår tids viktigaste fråga? Om de politiska beslut som kommuner, landsting och riksdag behöver fatta för att påskynda omställningen?

Pontus Björkman, engagerad i #Klimatvalet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons