Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Håller inte att kvinnor börjar arbeta vid 29 år - vi måste börja arbeta tidigare

Annons

Den nya pensionsuppgörelsen fokuserar på hur länge vi skall arbeta. Men den missar att i börjar arbeta senare än tidigare. Det minskar vår totala arbetstid och innebär att färre arbetade timmar skall betala för fler oavlönade både före och efter arbetstiden.

Dagens Nyheter redovisade 15/12 statistik över genomsnittlig ålder när kvinnor respektive män börjar arbeta och när vi går i pension. Jag har samlat den i vidstående tabell. År 1990 började kvinnor arbeta vid 20 och män vid 21 års ålder. De gick i pension vid 62 respektive 63 års ålder.

Det betyder 42 arbetade år. Kvinnor blev i genomsnitt 81 år gamla, och män 75 år. Den arbetade tiden var då 52 procent av hela livstiden för kvinnor och 56 procent för män.

Men år 2017 var det helt annorlunda. Kvinnor börjar arbeta först vid 29 års ålder och män börjar arbeta vid 26 år. Pensionsåldern har höjts till cirka 64,5 år för både kvinnor och män.

Det minskar den totala arbetstiden till 35,5 år för kvinnor och 38,5 år för män. Det betyder 15,5 procent kortare arbetstid i år för kvinnor och 8,3 procent kortare arbetstid i år för män.

Samtidigt har medellivslängden ökat till 84,5 år för kvinnor och 80 år för män. Total arbetstid som del av hela livstiden minskar därmed till 42 procent för kvinnor och 47,5 procent för män. Kvinnor arbetar alltså 35,5 år av totalt 84,5 och män 38,5 år av totalt 80.

Man behöver inte vara professor i statistik för att inse att detta inte håller. Vi måste börja arbeta tidigare!

Tege Tornvall, Leksand                                                                        

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons