Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Gratis kollektivtrafik mycket bättre miljöåtgärd än skatt på gamla bilar

I den kommunala valrörelsen 2014 fanns kravet om gratis kollektivtrafik med som en viktig del. Nu är vi påväg dit! Det skriver Christer Larsson (V) .

Annons

Det är inte varje dag man slår upp sin dagstidning och möts av glada nyheter. Det hände mig Fredagen den 9/6 då jag såg rubriken "Ett steg mot gratis kollektivtrafik"! Vill ge en stor eloge till Ludvikas kommunalråd Leif Pettersson som ser det fördelningspolitiska orättvisorna med dyra busskort. Så bör en sann socialdemokrat resonera.

En eloge också till kommunchefen i Ludvika, Jan Lindström, som inser att de som reser kollektivt får betala dubbelt; dels via skattsedeln, dels genom ett dyrt busskort som kostar närmare tusenlappen för en pendlare mellan Smedjebacken och Ludvika. Det dyra busskortet är ju också en konsekvens av en förlegad zonindelning.

Att införa gratis kollektivtrafik eller som exempelvis i Kiruna ett årskort på 200 - 300 kronor per år är en betydligt vettigare miljösatsning än en skatt på äldre bilar. En sådan skatt skulle drabba inte bara landsbygden utan även ekonomiskt svagare grupper i samhället. Tack också till kommunstyrelsen i Smedjebacken som lyssnat till Vänsterpartiet i frågan (vår koalition S + MP!)

I den kommunala valrörelsen 2014 fanns kravet om gratis kollektivtrafik med som en viktig del. Nu är vi påväg dit! Alla de tre modeller som undersöks låter bra. Lycka till!

Christer Larsson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons