Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Frågan om deltidsbrandmännen är en fråga om landsbygden kontra staden

Artikel 27 av 51
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Visa alla artiklar

Att det inte skulle gå att backa från ett undertecknat avtal är naturligtvis normalfallet. Men detta är inget normalfall, skriver Rune Fredriksson, Vice ordförande för Svärdsjö Intresseförening, apropå deltidsbrandmännen.

Annons

Var står de politiska partierna och dess ledande företrädare i Falun och Dalarna i frågan om deltidsbrandmännens villkor - och i den större frågan om stad – landsbygd? Det undrar Rune Fredriksson, Vice ordförande för Svärdsjö Intresseförening. Foto Tommy Lindblom

Man behöver inte måla fan på väggen för att inse att frågan om deltidsbrandmännens villkor är en större fråga än en lönefråga.

LÄS MER: Öppet brev till Anders Ygeman: Liv står på spel om vi inte får brandmännen att stanna

Det är en del av den större frågan stad – landsbygd. Redan i dag utförs fler och fler tjänster med frivilligarbete på landsbygden. Tjänster som i staden utförs av samhället med skattemedel.

Att Sveriges kommuner och landsting och dess arbetsgivarorganisation Pacta anser att deltidsbrandmännen skall ingå i gruppen av frivilligarbetare på landsbygden sägs inte rakt ut, men det blir konsekvensen av det träffade avtalet.

LÄS MER: Kommunen vägrade möta brandmännens krav – nu slutar tio av tolv brandmän i Grängesberg

Att det inte skulle gå att backa från ett undertecknat avtal, som Niclas Lindahl, förhandlingschef på Sveriges kommuneroch landsting (SKL) säger är naturligtvis normalfallet.

Men detta är inget normalfall och eftersom SKL och Pacta är politikerstyrda organisationer så är det till syende och sist en politisk fråga.

Var står de politiska partierna och dess ledande företrädare i Falun och Dalarna i frågan om deltidsbrandmännens villkor - och i den större frågan om stad – landsbygd?

Med vänlig hälsning,

Rune Fredriksson Vice ordförande Svärdsjö Intresseförening

LÄS MER: Larmet gick två gånger på tre minuter – snart slutar de flesta hos räddningstjänsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Alla artiklar i
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Annons