Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det skjuts för mycket varg i Sverige – flytta vargarna i stället för att skjuta dem

Annons

Jag tycker att det skjuts alldeles för mycket varg i Sverige och jag tycker det borde bli ändring på det.

Det finns cirka 355 vargar i Sverige i dag, och ändå fortsätter vi skjuta dem i jakt oberoende på om de gjort någon skada eller inte. 2017 har vi bestämt att det ska skjutas 22 stycken vargar.

Visst, det är spännande att skjuta varg och man måste skjuta dem om de kommer och hotar oss direkt, eller dödar våra får. I Sverige är vi inte särskilt vana att ha rovdjur, så vi tycker nog egentligen vargarna är ett hot även fast de inte direkt är det.

Men i stället för att skjuta vargarna när de kommer för nära inpå eller dödar våra djur kan vi förflytta dem i stället, och om man som exempel tar vargarna som är runt Stockholm så låter man dem vara eftersom de inte är i själva staden utan mer runt och inte gör särskilt mycket skada.

Stoppa överdriven skjutning av varg så att vargarna får chans att föröka sig ordentligt så att vargstammen kan öka. Och om det senare blir överdrivet mycket varg på ett ställe så kan vi flytta en flock till en lugn och trygg plats där det inte finns så mycket andra vargar och helst inga människor.

Vi i Sverige är ju bra på att ta hand om naturen, men bara de delar vi tycker om. Bland annat varg kommer ofta i skymundan och skjuts titt som tätt, speciellt i tjuvjakt, som är vanligt förekommande i Sverige, fast det aldrig tas upp på nyhetsplats.

Forskning har visat att om det kommer fler vargar kommer det bli bättre balans i naturen. Det blir jämnare fördelning mellan bytesdjur och rovdjur, vilket resulterar i att vissa växter som blivit nästan helt nedätna av de överflödiga bytesdjuren då växer tillbaka, och fler nya djursorter kommer då också komma tillbaka när det finns bättre växtlighet i Sverige och norden.

 LHS

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons