Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det är oacceptabelt att kvinnor år 2017 ska behöva vara rädda att föda barn på grund av avståndet till BB

Anledningen till att jag saknar Mora BB är att det i dag föds så många barn på sådana här sätt - i ambulans, på akuten, i väggrenar etcetera, skriver "Anonym".

Annons

I veckan berättade DT om Lisa Modéer och Nicklas Ottosson som inte hann fram till förlossningen i Falun. Deras dotter Selma fick därför födas i vägkanten.

Anledningen till att jag saknar Mora BB är att det i dag föds så många barn på sådana här sätt - i ambulans, på akuten, i väggrenar etcetera.

När mitt första barn (8 år) föddes i december 2009 hade jag 22 mil enkel resa till Falu BB, då bodde jag i Särna. Jag hann in till BB, men flera bekanta gjorde inte det.

Det är så osäkert och det kan hända så otroligt mycket på dessa mil, när han föddes var det snöstorm och -28 grader när vi åkte, jag bara tackar gudarna att allt gick bra.

Jag flyttade sedan till Mora och mitt andra barn föddes i januari 2015. Även i Mora är avståndet långt till Falun, cirka 9 mil, och vi hann in med nöd och näppe då sonen föddes 20 minuter efter att vi kommit in.

Man blir rädd och orolig både för sin egen och barnets hälsa om man tvingas föda i bilen. Man vet aldrig om en förlossning går bra eller om komplikationer uppstår, det är inte rätt att år 2017 inte ha BB inom rimligt avstånd när det faktiskt finns lokaler att tillgå.

Jag vet att jag har många i min bekantskapskrets som är rädda för att föda barn just på grund av avståndet - och det är inte okej!

Kan tilläggas också att att det i många fall blir extra vändor till Falun då det är svårt i bland att veta om förlossningen startat på riktigt eller inte.

Vi var inne två gånger innan förlossningen med första barnet - vi åkte alltså 44 mil tur och retur två gånger - och även två gånger med andra barnet innan förlossningen på grund av otroligt kraftiga förvärkar.

Man vill inte riskera att föda i bilen på vägkanten och därför åker man en extra gång vilket blir otroligt stressigt! Även i den frågan har jag flera bekanta och vänner som gjort samma sak.

Med vänliga hälsningar,

Anonym, Mora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons