Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dagen för social rättvisa är en perfekt dag att börja äta mer rättvist

Annons

Den 20 februari firas världsdagen för social rättvisa, utlyst av FN:s generalförsamling för att minska fattigdomen och öka rättvisan i världen. Att äta växtbaserat är en enormt viktig handling för att uppnå detta.

Västvärldens köttkonsumtion driver den globala produktionen av djurfoder på mark som kunnat användas för att mätta de fattiga.

Livsmedelspriserna höjs, vilket göder världshungern och försvårar utvecklingsländernas satsningar på sjukvård och utbildning.

Dessutom är djurhållningen den absolut största orsaken till utrotningen av vilda djur och förlust av biologisk mångfald. Svensk djurhållning bidrar i allra högsta grad till detta, eftersom vi importerar enorma mängder sojafoder från odlingar på mark från skövlade regnskogar i Amazonas.

Har du tittat på den ohyggliga filmen "Det vita guldet" som Dokument utifrån just nu visar på SVT Play? Möt framavlade kossor med juver så stora att de knappt kan gå - utan bara födas, förvaras, mjölkas, dödas och ätas.

För korna finns ingen rättvisa.

Så jag utmanar dig att på tisdag fundera på hur dina matvanor kan bidra till en rättvisare framtid för både människor och djur.

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons