Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Brottslingar borde stoppas och se till att dömas tidigare

Annons

I och med byte av rikspolischef aktualiseras polisens arbete än en gång. Hur den övergripande organisationen av polisen ser ut, eller borde se ut är jag inte kapabel att avgöra. Men som vanlig medborgare har jag ändå åsikter. Poliser i allmänhet gör ett bra arbete. I lokaltidningen läser man ofta om lyckade ingripanden mot trafikanter, våldsverkare, missbrukare, tjuvar och annat folk som inte kan följa lagar och regler. Problemet kommer i nästa steg, i rättsväsendet!

Ofta hör man att polisen skall ägna sig åt grövre brott. Vilket skitsnack! Kanske brandkåren bara skall släcka större bränder? Om det brinner i en soptunna då kan brandmännen strunta i det och åka tillbaka till stationen.

Det är nog väldigt få som inleder sin brottsliga karriär med värdetransportrån. Nej det börjar i liten skala, kanske ett snatteri av godis. Man tänker kanske såhär: "Det var ju lätt. Nästa gång tar jag en CD-skiva. Gick bra det också. Kanske går att få med sig en surfplatta också?

Man skaffar bil och det blev ju dyrt. Lite extraljus är ju fränt, men dyrt. Det står ju bilar överallt med extraljus, bara att skruva loss en mörk kväll. Bensin är dyrt så man kan tanka och dra. Det gick lite för fort, fick 2 500 kronor i böter. Fan, åkte fast när jag druckit några öl. Körkortet rök på 6 månader och saftiga böter. Hur ska jag ta mig fram, jag måste ju köra ändå? Det blev stopp i en kontroll. Olovlig körning! Mer böter.

Nu blev jag riktigt sur, gick på krogen och söp till ordentligt. Jag kan ju inte rå för att jag slog vakten på käften, han ville ju slänga ut mig. När polisen kom fick jag frispel. De har ju trackat mig i flera år. Jäklar vad de fick jobba för att få in mig i bilen. Nu blev det några månader på kåken. Trevlig kille jag träffade där. Han fixade in knark som han delade med mig. Kom ut som arbetslös, körkortslös, penninglös och knarkare. Vägen är utstakad".

Var i denna kedja hade det varit enklast och billigast att sätta stopp? Varför ser man ofta att personer som grips är kända av polisen? Jo, för att åklagaren släpper dem gång på gång. Först när listan på brott börjar bli 25-30 anmälningar lång blir det rättegång och några månaders fängelse. Vad har hänt fram till dess? Stölder, inbrott, olovlig körning, bensinstöld och så vidare. Något måste vara fel!

 Torbjörn Windle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons