Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Borde inte vara straffritt att säga att man ska våldta alla kvinnor som inte vill dansa med en

Kvinnor fruktar för sina liv och sitt välmående näst intill dagligen. Är det inte samhällets skyldighet att få dem att känna sig trygga? Det skriver Jasmine Wegerud, Rädda Barnens Ungdomsförbund Umeå.

Annons

Var går gränsen mellan yttrandefrihet och sexuella trakasserier i form av ord på sociala medier? Idag verkar gränserna vara suddiga.

Detta har märks tydligt de senaste dagarna, på grund av att ett inlägg på forumet Flashback samt ett Twitterkonto uppmärksammats. Varför? Jo, för att en man i 26-årsåldern i detalj beskrivit hur han tänker våldta kvinnor som inte vill dansa eller kyssa honom på krogen.

Han skriver på Twitter att kvinnor är slynor, på ett Youtube-klipp kan man även höra honom säga att kvinnor som enligt honom klär sig "slampigt" förtjänar att bli våldtagna. Människor på sociala medier har reagerat stark och många har även gjort polisanmälningar men fått till svar att "inget brott har begåtts så vi kan inte göra någonting".

Här har vi en man som skriver om hur han tänker våldta kvinnor, att dessa kvinnor får skylla sig själva på grund av sin klädsel och dessutom rättfärdigar att han tafsat på tjejer för att de aldrig har gett honom uppmärksamhet.

LÄS MER: Debatt: Killar, börja ta ansvar för sexuella trakasserier

Även om alla människor inte är poliser skulle nog de flesta säga att denna man verkar benägen till att begå ett brott och att detta borde få några konsekvenser. Om detta inte får konsekvenser visar rättssystemet att detta är ett okej beteende och att det är okej att kränka kvinnor.

Det finns lagar emot kränkande beteende och sexuella trakasserier men om inte detta är det vad räknas i sådana fall? Kvinnor fruktar för sina liv och sitt välmående näst intill dagligen. Är det inte samhällets skyldighet att få dem att känna sig trygga? Här misslyckas systemet än en gång och det är fullkomligt oacceptabelt.

Nu är det samhällets ansvar att göra om och göra rätt, samhällets ansvar att skydda kvinnor på riktigt, en gång för alla!

Jasmine Wegerud, Rädda Barnens Ungdomsförbund Umeå.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons