Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Bokbussen en skandal

/

Har det inte tjatats klart nu om biblioteksnedläggningen undrar ni? Nej, många frågor återstår som vi inte får svar på. Hur mycket spar man egentligen?

Annons

Bokbussen som kompensation är en skandal utan motstycke. Hur kan kommunpolitikerna göra oss detta utan skam i kroppen?

En liten biblioteksfilial på landet är mycket mer än bara boklån som så många tidigare har påpekat. Biblioteket har varit en samlingsplats för många människor, såsom barnfamiljer när barnen hämtats på skola och förskola eller äldre människor som behöver någon form av social kontakt.

Man pratade vitt och brett om att den nya bokbussen skulle komma till byn och bli den nya samlingsplatsen. Men vakna upp! Man skulle ordna författaraftnar i bygdegården eller tillsammans men föreningarna i byn. Vill vi ha det? Nej!

Visst är det trevligt men det kräver att man passar en tid och att man sitter och lyssnar. Är det vad vi behöver? Nej, det tror jag inte. Vi har alla en tv där vi blir matade. Vi vill gå till ett ställe och bara vara och prata en stund och få bra boktips.

Biblioteket på landet är mycket värt i jämförelse med stadsbiblioteket. Ja, inte när det gäller att få tag i udda böcker givetvis men i stan har man många fler samlingsplatser som till exempel kaféer och liknande. Här hade vi bara biblioteket och affären samt en liten pizzeria. Är man ingen föreningsmänniska så är man ganska ensam. Tror politikerna att de blir omvalda?

Besviken på politikerna

Svar direkt: Det är sant som insändarskribenten skriver att en bokbuss är inget bibliotek. Men det är ganska nära. De flesta funktioner som behövs finns i bokbussen, inklusive möjligheten att träffa folk och prata.

Undersökningar och erfarenheter visar att de flesta av oss som gärna besöker bibliotek gör det för att låna och lämna böcker. Jag tycker att det är fel att beskriva umgänge och att "hänga" på biblioteket som en stor verksamhet, det är inte det. För de flesta är det böckerna som drar, och de kommer med bussen. Jag tror att bokbussen successivt kommer att hitta sin plats i byn och bli en del av vardagen med sina funktioner, precis som filialen har varit.

De resurser som blir disponibla kommer att säkra verksamheten i kommundelscentra i Vika, Svärdsjö och Bjursås och kommer därmed även fortsättningsvis landsbygden till del.

Jonas Lennerthson (S)

Ordförande Kultur- och Fritidsnämnden i Falu kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons