Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Bankerna har lyckats lura oss - men vi är många som ännu vill ha kontanter

Nu började det bli så besvärligt för affärsidkare att bli av med kontanter så att även dessa vägrar att ta emot kontanter. Till och med i sjukvården vägrar man kontanter! Och på Dalarnas bussar ska det inte gå att betala kontant, skriver Torbjörn Windle.

Annons

Ett klassiskt knep att avveckla något är att successivt göra det så svårt att använda att användningen minskar. Med minskning som förevändning kan man fortsätta att dra ner servicen för att slutligen helt lägga ner den. Bankernas kontanthantering är ett bra exempel.

Jag vet att många är odelat förtjusta i den nya tekniken och enbart är glada att slippa kontanter. Men nu råkar det vara så att en stor del - kanske majoriteten - vill kunna använda kontanter.

För flera år sedan började bankerna att ta betalt när man lämnade kontanter för mekanisk räkning. Fler och fler banker tog bort boxarna där företagare kunde lämna dagskassan. När bankerna på detta sätt minskade kontanthanteringen kom nästa beslut - vi hanterar inte längre kontanter på våra bankkontor!

Nu började det bli så besvärligt för affärsidkare att bli av med kontanter så att även dessa vägrar att ta emot kontanter. Till och med i sjukvården vägrar man kontanter! Och på Dalarnas bussar ska det inte gå att betala kontant. Bankerna har lyckats!

Torbjörn Windle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons