Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Är utvisningar av ambitiösa människor själen i ditt parti, Stefan Löfven?

Annons

Hej Stefan! Hur är det? Mycket nu va? Lättare att leda IF Metall, visst?

Men du, vad tycker du egentligen om att skicka ungdomar till ett okänt land, där vildar styr och ställer utifrån lagar och regler långt från vår trygghet och rättssäkerhet? 

Är det utifrån egna socialdemokratiska värderingsgrunder som du tycker att unga afghaner, som många gånger har vuxit upp i Iran och aldrig vistats i Afghanistan, ska utvisas till ett främmande land, eller är det utifrån hotet om tappade röster i nästkommande riksdagsval till politiska motståndare som Sverigedemokraterna? Moderaterna tycks återfå väljarsympatier genom att anamma SD:s retorik. 

Du vill ha ordning och reda i flyktingmottagandet. Men när man flyr, Stefan, är det så långt från ordning och reda som man någonsin kommer.

Dina företrädare grundade ditt parti på grund av djupa orättvisor människor emellan. Orättvisorna finns kvar, dock i ett vidgat perspektiv. Ska vi, Stefan, som din företrädare Olof Palme, ha internationell solidaritet som rättesnöre, eller gäller mer inhemsk, på gränsen till bymental gemenskap?

Är det ordning och reda att utvisa värnlösa ungdomar till ett land, som en svensk myndighet gissar är humant, särskilt med beaktande av att merparten utvisade ungdomar tillhör en etnisk grupp som mottagarlandet betraktar som allmänt villebråd? 

Hur kommer våra barnbarn att bedöma detta skede i vår svenska historia?

Stefan, det kan aldrig vara fel att vara i minoritet, om man bara är klar över ens egna värderingar och är beredd att försvara dessa oavsett opinion och kortsiktiga trender.

Jag tänker på Mahdi, som jag lärde känna som en glad och positiv sextonåring, som gett allt för att lära sig svenska språket och allt som hör det svenska till. Han är glad, ambitiös, läraktig och, på sikt, säkerligen en mycket plikttrogen skattebetalare i detta sitt nya hemland. Två år senare möter jag nu samme Mahdi. Han ler fortfarande, men efter flera avslag från Migrationsverket når inte längre leendet till ögonen.

Nu väntar han på utvisningsdatum, det vill säga när han förväntas bryta upp från den framtida drömmen om att arbeta som läkare här och självmant välja att vända åter mot hopplöshetens osäkra liv i ett land, som hans föräldrar flydde från då Mahdi var ett spädbarn.

Stefan, är detta din syn på solidaritet? Är detta själen i ditt parti? De svaga Stefan, de utsatta, ska svensk polis jaga dem? 

Bekämpa gärna den organiserade brottsligheten genom utökade polisiära resurser, men låt för all del empatiskt sinnade människor i polisuniform slippa jaga Mahdi, som under två år gjort allt för att anpassa sig till vårt samhälle. 

Då blir det verklig ordning och reda, speciellt i samhällets kollektiva samvete.

Curjan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons