Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Allt mer hänger på prestationen

Vi lever i en tid där allt mer hänger på hur vi presterar. Att visa sig svag är synonymt med att vara dålig och det gäller att alltid vara på topp.

Annons

Trots det visar undersökningar att vi mår sämre än någonsin. Den allmänna bilden av psykisk ohälsa är att det handlar om unga tjejer som skär och svälter sig själva. Detta är emellertid inte hela sanningen. Psykisk ohälsa kan drabba vem som helst, oavsett kön, ålder eller livsförhållanden. Det beror inte på en svaghet hos den drabbade, och det är heller inte dennes fel.

Många gånger får personer som lider av psykisk ohälsa höra saker som ryck upp dig och du gör det bara för uppmärksamhet, vilket kan vara helt förödande vid exempelvis depression eller anorexi.

Enligt uppgifter från Socialstyrelsen drabbas uppemot 40 procent av befolkningen av någon form av psykisk ohälsa, och jag finner det extremt osannolikt att en så stor del av befolkningen låtsas må dåligt bara för att få uppmärksamhet. Dessutom är inte den uppmärksamhet en får vid sjukskrivning särskilt eftersträvansvärd, eftersom den sjuke då ofta utesluts från sociala sammanhang.

Dessa människor behöver hjälp och stöd, men ändå söker bara tre till fyra procent aktivt hjälp för sina problem. Denna siffra måste öka och det klarar vi endast om vi bryter tabun kring detta ämne och börjar prata om hur vi mår. De senaste åren har vi kommit en bit på vägen tack vare de som på sociala medier vågar visa att det inte alltid är så perfekt som det verkar, men vi har fortfarande en lång väg kvar att gå.

Linnea Rydén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons