Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Alla talar om dåliga PSA-test – men ingen om det nya bättre testet

Annons

Jag har, likt signaturen Malte Enmalm, som skrev insändaren "Beror den styvmoderliga hanteringen av prostatacancer på ett feministiskt initiativ?" som publicerades i DT den 27/10, också blivit ifrågasatt varje gång jag beställt PSA-test angående prostatacancer. Jag blir varje gång upplyst om testets dåliga tillförlitlighet.

Jag har testat mig var tredje år sedan jag femtio och det är samma visa varje gång.

En läkare från Falu kirurgavdelning berättar i P4 dalarna om PSA-testets dåliga tillförlitlighet och alla onödiga behandlingar därav.

Ingen vill dock låtsas om att det finns ett nytt test, Stockholm 3-testet som är överlägset det gamla, det minskar antalet onödiga vävnadsprov med 50 procent och kan hitta 20 procent mer behandlingskrävande cancer hos män, cancer som i dag inte upptäcks. Testet är ganska dyrt, 3-4000 kronor – men samtidigt kan man ju också fråga sig vad alla dessa onödiga vävnadsprov kostar.

Kvinnor erbjuds screening för att upptäcka bröst- och livmoderhalscancer, precis som det ska vara. Men när ska vi män erbjudas bra screening för att förebygga prostatacancer, som ligger på plats två gällande dödlig cancer i Sverige?

Ett svar från någon ansvarig inom Landstinget Dalarna vore på sin plats.

 Göran

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons