Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid Dahlberg en viktiga pådrivare

Annons

Kommentar till Christer Gruhs "Kommentaren" den 7 mars och Peter Hultqvist debattartikel " Region Dalarna blir loket för bättre infrastruktur ".

Organisationen Näringslivet Falun-Borlänge tycker att Dalarna måste prioritera viktiga infrastrukturfrågor. I sin uppvaktning för landshövding Ingrid Dahlberg pekar de på tre områden där de anser att landshövdingen ska agera mot staten. Det är fråga om tidigareläggning och mer pengar till objekten som till övervägande del gynnar centralorterna Falun och Borlänge.

Men, det är inte enbart "Salaproppen" som ska prioriteras. Vi har objekt Bergslagsdiagonalen förbifart Ludvika, som gång på gång skjutits på framtiden.

På dalabanan kan restiden Stockholm-Borlänge kortas med smärre åtgärder av spåret och utbyte av nuvarande loktåg till motorvagnståg typ Regina.

Mera angelägna investeringar är upprustning av Västerdalsbanan Malung-Borlänge och Bergslagspendeln Ludvika-Fagersta. Båda dessa banor har i dag skarvspår och en genomsnittlig hastighet på 62 km i timmen, med alltför långa restider och dåligt fordonsutnyttjande som följd.

För att nå samma genomsnittshastighet som mellan Borlänge- Avesta/Krylbo 82 km i timmen erfordras nytt trafikledningssystem och byte till helsvetsad räls.

Genomsnittshastigheten Avesta/Krylbo-Stockholm är i nuvarande tidtabell 98 km i timmen.

När det gäller infrastrukturen har Peter Hultqvist, på sedvanligt sätt, stor förmåga att alltid glömma bort den för Västerbergslagen viktiga järnvägen Bergslagspendeln mot Mälardalen och Stockholmsregionen. Här vill det till en markerad skärpning och se helheten för hela länet.

Statsrådet Ulrica Messings svar till Rolf Gunnarsson är helt rätt. Självklart ska departementsrådet avvakta tills alla yttrande inkommit till den 31 augusti. Det var ett konkret svar.

Vi i Västerbergslagen är helt övertygade om att landshövding Ingrid Dahlberg kommer att spela en viktig roll som pådrivare mot regering och departement när det gäller infrastrukturfrågor för hela Dalarna.

BENGT STELIN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons