Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga välfärdsambitioner

Annons

Svar till Elof Hansjons:

I en insändare i NLT skriver Elof Hansjons att han tänker rösta ja till euron eftersom han vill ha ett Europa som jobbar för minskade sociala klyftor.

Men EMU är inte ett välfärdsprojekt, och den Europeiska centralbanken har ett ensidigt inflationsmål. Saker som social rättvisa och sysselsättning är inte intressant för dem.

EMU är inte något socialdemokratiskt välfärdsprojekt som kommer att bygga upp en stark välfärd i Europa.

EMU är konstruerat av och för de stora företagen i Europa, och målet är att bygga en federation i Europa med nyliberal grundlag.

Där finns inga välfärdsambitioner, och ska unionen hålla på sikt så måste skatterna centraliseras till EU - då blir skatteharmonisering nödvändigt, och då kommer länder som Sverige, som valt att bygga en relativt generös välfärd med hjälp av skatter att få problem.

Vi ser redan i dag hur flera länder tvingas till enorma nedskärningar och privatiseringar på grund av EMU:s stabilitetspakt.

Fria från EMU kan vi bevara och stärka välfärdsstaten, och samtidigt visa andra länder att det finns alternativ till EMU:s högerpolitik.

Är det en federation med nyliberal grundlag Elof Hansjons vill ha så bör han rösta ja till euron, men vill han ha en stark välfärd finns det bara ett alternativ, att rösta nej till euron den 14 september.

LARS HANDEGARD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons