Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I större centrum kan trafik och människor samsas – varför inte i Falun?

/
  • Östra hamngatan i Falun som sedan våren 2015 stängts av för genomfart sommartid.

Annons

Faluns centrum riskerar att konkurreras ut av mer lättillgängliga handelsplatser när besökare mer eller mindre skräms bort på grund av gator som är stängda för biltrafik. Det är naivt att tro att förbipasserande ska leta upp en parkeringsplats och gå till de centrala delarna för att ta reda på om Falun eventuellt har något spännande att erbjuda.

Cyklar, bilar, kollektivtrafik och människor kan samsas – det visar exempel från större städer. I Göteborg öppnar man nu upp gator för biltrafik för att skapa ett mer inbjudande centrum. Det är fullt möjligt med hjälp av naturliga farthinder. Parkeringsplatser, cykelställ, blomlådor och uteserveringar gör att bilar tvingas framföras i gångfart. Så kan vi göra i Falun också!

Istället för att stänga gator förbi uteserveringar borde vi tillåta trafik – men se till att anlägga fartdämpande hinder. Det skulle gynna alla centrums aktörer. Stängda gator medför också ett betydligt högre tryck på andra vägar, något som inte gynnar framkomligheten.

Konstigt nog går det alldeles utmärkt att låta människor och trafik samsas på samma yta längs de centrala delarna av nybyggda Korsnäsvägen, där trafiken ofta är både intensiv och rörig. De tidigare planskilda korsningarna byggdes bort och har ersatts med otrygga övergångsställen. Hur tänkte man här?

Jag vill ha en levande stadskärna där alla kan samsas om utrymmet!

Kent Svens (M)

ledamot i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons