Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I fablernas värld (del 1)

Annons

I en glänta i storskogen ligger en halväten älgko. Där finns också vargtiken och hennes fem valpar. Älgkon ligger på sidan och ena bogen är uppäten, revbenen avgnagda; spretande som en trasig spjälsäng. Hjärta, lever och lungor uppätna och brösthålan är renslickad från blod. Baklåret uppätet ned till knäleden och älghår och skinnslamsor spritt över hela gläntan.

Tiken och valparna ligger lättjefullt vilande med stinna magar och belåten uppsyn. Tiken vaknar till och kräver uppmärksamhet. Hon säger till valparna:

"Ni är snart fullvuxna och då gäller det att kunna klara sig själv. Farorna är många och farligast är landsvägen och järnvägen. Själva vägarna är inte farliga, men det som rör sig där och som surrar och luktar illa. Er fader, som var en stursk varg trodde att han skulle kunna skrämma tåget och han ställde sig mellan skenorna, men då tåget passerat var det bara småbitar av honom och kråkorna städade bort honom.

Under era liv kommer ni att uppleva hur en stor väsnande fågel kommer att förfölja er. Då gäller det att uppsöka ett stort kalhygge och invänta fortsättningen. Plötsligt står ni där med en röd liten flagga i ryggen och en plötslig lust att sova inträder.

När ni småningom vaknar har de hyggliga rovdjursforskarna tagit blodprov på er, dessutom bränt in ett ID-nummer på underläppen samt försett er med en präktig radiosändare kring halsen.

För detta skall ni inte vara rädda, då forskarens avsikt endast är att skydda er för alla faror i fortsättningen.

Möjligen kan halsbandet vara till hinders då ni skall tränga er igenom täta snår. Sämst är det då loppor och löss vill bosätta sig under det breda halsbandet. Ni skall känna er stolta då ni nu deltager i en forskning, som är så viktig att hela världens öde ligger i ert uppträdande."

VARGMORSAN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons