Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur tänker de som styr i vården? Del 2 av 3

Annons

Kommentarer med anledning av artikeln i NLT den 18 augusti med rubriken "Samverkan lösningen för sjukvården" där Sten G Johansson, landstingspolitiker för vänsterpartiet, intervjuades.

Solsidans hyreskontrakt kommer ju inom några år att löpa ut. Blir det ny flytt då?!

Sten G Johansson säger att Solsidan har ett inarbetat och bra team, vilket vi på intet sätt vill emotsäga, men i ett team ingår olika personalkategorier, det vill säga läkare, sjuksköterskor, läkarsekreterare och så vidare. I de diskussioner som nu förs med nedläggning av Ludvika Norra vårdcentral fokuseras på läkarsituationen.

Läkarna är förstås mycket viktiga, men övrig personal är minst lika viktig för att få ett väl fungerande team och vi på Ludvika Norra vårdcentral anser oss vara ett minst lika väl fungerande team som på någon annan vårdcentral.

Sten G Johansson säger vidare, "att riva upp ett väl fungerande team ökar risken för att folk kan tycka att de lika gärna kan flytta någon annanstans". Vilket team man än slår sönder kan personalen välja att flytta någon annanstans och sjuksköterskor, distriktssköterskor och läkarsekreterare växer inte heller på trän.

Det pratas mycket om stafettläkare och vad de kostar, dålig kontinuitet och så vidare. Men vi vill framhålla att stafettläkare kan arbeta på olika sätt. Vårt samarbete med Svensk Närsjukvård är ett sådant exempel. De är mycket kunniga, kompetenta och samarbetsvilliga läkare. Det var ett begränsat antal läkare som återkom med jämna mellanrum varför våra patienter kunde erbjudas en relativt god kontinuitet.

Dessa läkare var också mycket effektiva och all deras arbetstid ägnades åt patientarbete och det som därtill hör. Deras behov av fortbildning lades till tid utanför avtalad tid med vårdcentralen.

Vår vårdcentral är budgeterad för drygt sex läkartjänster, men tre-fyra läkare har klarat arbetsbelastningen med bibehållen medicinsk säkerhet och utan att ytterligare väntetider har skapats. Det säger en del om effektivitet!

Tyvärr har detta samarbete nu avslutats då avtalet med Svensk Närsjukvård löpte ut 31 maj och närsjukvårdschef Lars Astgård valde att teckna nytt avtal med ett annat bolag.

PERSONALEN, LUDVIKA NORRA VÅRDCENTRAL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons