Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur tänker de som styr i vården Del 1 av 3

Annons

Kommentarer med anledning av artikeln i NLT den 18 augusti med rubriken "Samverkan lösningen för sjukvården" där Sten G Johansson, landstingspolitiker för vänsterpartiet, intervjuades.

Om samverkan är lösningen för sjukvården, borde det vara ett problem som skulle varit löst för länge sedan. För oss som arbetar praktiskt i sjukvården är detta en självklarhet och en del av vårt arbetssätt. Däremot tycker vi att politiker skulle lära sig detta.

Att följa partiprogram och ideologier är väl vad en politiker är satt att göra, men viktigare för befolkningen är nog att vara förankrad i verkligheten. Sten G Johansson menar att befolkningen inte behöver känna oro för vad som händer i vården i Ludvika, ett led i att invagga befolkningen i falsk trygghet är att byta ut ordet nedläggning mot samordning.

För oss som arbetar på Ludvika Norra vårdcentral, som är belägen på lasarettet innebär det att vi har ett nära och mycket väl fungerande samarbeta med till exempel lab., medicinmottagningen, kir./ ortoped/urologmottagningen, akuten, röntgen med mera.

Vid behov när problem och funderingar uppstår har vi nära till kontakt och kan lätt nå till exempel urologen genom att gå till dennes mottagning, få assistans av narkospersonal vid till exempel aselluxationer med mera.

Patienter med frakturer eller misstänkta frakturer behöver inte åka fram och tillbaka mellan vårdcentral och röntgen på lasarettet och det bidrar till att kostnader för sjukresor inte ökar ytterligare.

Vi förstår att organisationer måste ses över och förändras i ekonomiska kristider men låt samordningen ske med framförhållning och inte som så ofta sker, genom kortsiktiga nödlösningar utan konsekvensbeskrivningar. På längre sikt borde det väl vara lämpligare att samordna vårdcentralerna Ludvika Norra och Solsidan (om det nu är dessa som ska samordnas) på lasarettet då landstinget även i fortsättningen kommer att ha betalningsansvar för tomma lokaler.


Fotnot: Andra delen av denna insändare publiceras i morgon, tisdag 26 augusti och tredje och sista publiceras på onsdag, 27 augusti.

PERSONALENDVIKA NORRA VÅRDCENTRAL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons