Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska skyltarna tolkas?

Annons

Håkan Bergeå, gatuchef i Borlänge, har i en insändare helt riktigt den inställningen att fjällbilisterna med databankens hjälp själva ska avgöra sitt vägval till fjällen, men att man ska ge dem korrekta beslutsunderlag.

Hur ska då fjällbilisterna få ett korrekt beslutsunderlag, när Vägverkets tjänstemän och andra, med alla medel och med tveksamma argument försöker att få bilisterna att välja en längre väg genom att få bort en upplysningsskylt, som redovisar verkligheten.

Både Christer Gruhs och Håkan Bergeå talar i små artiklar om gärdesgårdar och gärdesgårdsmentalitet.

Tyvärr är jag okunnig om vad detta begrepp innebär och jag kan därför inte bedöma om det är de som vill att stockholmarna ska ta den kortaste vägen som har denna åkomma eller om det är de som är sura över skylten i Hedemora.

På tal om "förlöjligande skyltning" kanske Håkan Bergeå kan tala om för fjällbilisterna hur Vägverkets experter har tänkt när de efter Evertsberg och på några ställen utefter Västerdalsvägen satt upp skyltar med 90 och 70 på samma stolpe.

På 90-skylten finns en tilläggsskylt med angivelsen 0-24 men på 70-skylten finns inte denna tilläggsskylt.

Vare sig man får syn på de stora upplysningstavlorna (vilka väl de flesta missar) eller inte, är man lika oförstående om tankegången. Gäller inte 70-skylten 0-24?

Om avsikten med tilläggsskylten 0-24 på 90-skylten är att uppmärksamma bilisterna på att hastigheten 70 gäller lördagar, söndagar och helgdagar, som framgår av upplysningstavlorna, borde det enklaste vara att på 70-skylten sätta en tilläggsskylt med texten "lördagar söndagar helger". Då förstår bilisterna att 90 gäller enbart på helgfria vardagar och några svårförståeliga tidsangivelser är inte nödvändiga.

Alla bilister vet ju att lördagar börjar klockan 00 och söndagar slutar klockan 24.

För helgdagsaftnar och helgdagar gäller samma sak. Eller hur?

RAGNAR WAHLSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons