Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huggsexa om klimatmiljarder

Annons

Inför klimatmötet COP 21 i Paris i december står larmrapporterna som spön i backen. FN:s klimatpanel IPCC varnar för hotande uppvärmning genom ökande koldioxidutsläpp från mänsklig verksamhet.Men trots att IPCC larmat i 27 år, har ingen farlig uppvärmning noterats. Faktiskt observ­erad är en knapp grad sedan Lilla istiden slutade runt 1850. Då var det periodvis besvärande kallt med nöd och död.

Bakom detta låg minimal solmagnetism utan sol­fläckar och med svag ­solvind. Sedan blev solen åter mer aktiv i tre perioder. Men nu är den passiv igen. Det förebådar enligt ledande solforskare kyligare ­klimat framöver.

Det hindrar dock inte IPCC från att varna för hotande uppvärmning med minst 1,5–2 grader fram till år 2100. För att hålla den inom två grader skall FN:s 193 medlemsländer i Paris enas om drastiska och dyra åt­gärder för att minska sina koldioxidutsläpp.

Som kompensation för att avstå från kol, gas och olja skall utvecklingsländerna kompenseras med 100 miljarder dollar per år. Vem tackar nej till en sådan ­morot?

Därför blir klimatmötet i Paris en huggsexa om klimatmiljarder – med påstått klimathot som täckmantel.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons