Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjt straff på boende

Annons

I dagarna kommer landets mer än två miljoner husägare att få veta hur mycket de skall betala i skatt för att få lov att bo i sitt hus. Före den 1 juli skall de nya taxeringsbeskeden vara ute, och för många väntar katastrofala besked.

På sina håll höjs fastighetsskatten med i genomsnitt 80 procent. Framför allt i så kallat strandnära områden kommer skatten att höjas kraftigt. Eftersom taxeringsvärdet bygger på marknadsvärdet för två år sedan, är husägarna helt utlämnade åt verklighetens nycker.

Den enskilde husägaren kan inte gärna påverka hur attraktivt området han bor i är. Han råkar bara bo där och får betala mer i skatt ju fler som står i kö för att få köpa hus och därmed bidrar till att marknadsvärdet skjuter i höjden.

Det orättvisa med fastighetsskatten är att det inte är något annat än ett straff på en livsnödvändig syssla - att bo. Därtill är fastighetsskatten omoralisk, eftersom fastigheten ifråga redan varit föremål för skattmasens hårda behandling. När tomten köptes och huset byggdes skedde detta med pengar som ägaren tjänat ihop och således redan skattat för en gång.

Men inga privatekonomiska skäl i världen anses starka nog för att stoppa välfärdsstatens utsugning av vanliga människor. Den statliga kassakistans väl och ve går före allting annat - inklusive medborgarnas privatekonomi.

Är det detta som är rättvisa och frihet? Om det fortfarande finns någon socialdemokrat som brukar hålla dessa värden högt, får vederbörande gärna svara på den frågan.

PETER O SELLGREN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons