Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj skatten på alkohol

Annons

Rapporter säger att varje svensk över 15 år konsumerar 9,8 liter alkohol per år. Sedan december 2001 har konsumtionen ökat med cirka fem centiliter i månaden. Hälften av alkoholen köper vi på systemet och där ser vi en tydlig ökning av konsumtionen.

Ökningen är den största på 30-40 år. Den går hand i hand med en ökad alkoholkonsumtion på restaurangerna.

Under 2001 ökade krogarnas försäljning av starksprit med 40 procent. Men även de generösa tullransonerna har varit en bidragande orsak till ökad förtäring av alkohol.

I Dalarna är ökningen 11,15 procent. Anledningarna till ökningen är många. Till en viss del kan det bero på vår liberala syn på alkohol. Även skattesänkning gynnar försäljningen. Till hösten kommer den billiga spriten ännu närmare Sverige, då Danmark sänker skatten på sprit med 45 procent.

I Sverige finns ett stort tryck på att sänka spritskatten. Men om fler andra länder sänker skatten och inte Sverige, blir kravet på att avskaffa monopolet för systembolaget ännu starkare.

Detta innebär att spriten kanske blir ännu mer tillgänglig för fler och även för minderåriga.

Vi borde diskutera alkoholskadornas verkningar mer öppet.

Som kristdemokrat tycker jag att skatten bör höjas för att nå en begränsning av konsumtionen och därmed de alkoholrelaterade skadorna.

KATARINA GUSTAVSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons