Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högbergsskolans och Ludvikas renommé

Annons

För en tid sedan var jag inbjuden till en disputation i Fysikum Uppsala universitet med blivande tekniska doktorer.

Där kom jag vid en efterföljande doktorandsfest i samspråk med professorer angående Högbergsskolans gymnasiums renommé. De hade uppmärksammat att detta gymnasium har genom åren utbildat många duktiga studenter med bra studieresultat vid universitetet.

Denna skola måste ha mycket skickliga lärare? Jag försökte svara diplomatiskt att de bästa lärarna söker sig tiII de naturvetenskapliga linjerna.

Många av eleverna har också kunniga högutbildade föräldrar som är civilingenjörer och teknologie doktorer som hjälper och uppmuntrar dem i skolarbetet. Därför väljer ungdomarna ofta föräldrarnas yrken.

En professor berättade att han vid flera tillfällen varit hos ABB och föreläst och många doktorander har varit där på studiebesök på detta föredömliga och världsledande högteknologiska företag. Dessutom är ABB i Ludvika placerat på den naturskönaste platsen där uppe i det vackra Bergslagen. Däremot tyckte de gästande studenterna att själva stadscentrum var trist. Detta tycker också turisterna som besöker staden.

Denna kritik har vi hemmablinda ludvikabor hört i många år. Samma kritik har också den nya ABB chefen Per Haugland framfört. Han har påpekat att Ludvika måste bli attraktivare för att lättare kunna rekrytera duktiga medarbetare till orten.

Hoppas att de studenter som nu lämnar Ludvika för vidare yrkes-, högskole- och universitetsutbildning, kommer tillbaka till barndomsstaden efter utbildningen med ny kreativitet och framtidstro för den ljusnande framtid är ju er.

BERTIL BRATT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons