Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp rökare att fimpa!

Annons

Att sluta röka är ingen konst tycker många. Men det är lättare sagt än gjort.

Att slita sig från drogen kan vara mycket svårare än vad man tror. Därför behöver dessa människor all hjälp för att stå emot fallgroparna vid rökavvänjningen. Men för detta krävs det hjälp av samhället. Nikotin är en drog och den styr på samma sätt som narkomaner och alkoholister styrs av sina droger. De orsakar depressioner, ångest och fobier.

Människor som röker kan ofta vara stressade och sover sämre. Undersökningar visar att dessa människor även har sämre självförtroende än den genomsnittlige icke-rökaren.

Rökningen handlar inte enbart om livsstil och rökfria miljöer. Det handlar om stora hälsorisker. Rökningen och psykisk ohälsa går hand i hand. Och det är givet att rökningen är en av bovarna i dramat kring höga sjukskrivingstal och dyra förtids- och sjukpensioner. Men sjukvårdens insatser för att lyfta rökaren ur nikotinträsket är bedrövligt handfallna. Bara knappt var tredje vårdcentral kan ge hjälp i kampen mot cigaretten och chansen att fimpa är inte större än två procent om man försöker själv. Därför ska inte rökaren lämnas ensam i sin kamp.

Cigaretten är ett farlig vapen som konsumeras av nästintill 61 procent av unga LO-kvinnor. Rökningen är en klassfråga och de värst utsatta är de som har det svårast. Därför anser jag att problemet inte bara är rökarens ensak utan en samhällets angelägenhet i allra högsta grad.

Lanstinget Dalarna borde göra en insats.

KATARINA GUSTAVSSON. LANDSTINGSPOLITIKER OCH KRISTDEMOKRAT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons