Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemköps flytt drabbar Falun hårt

Annons

Frågan har varit när, inte om, Hemköps huvudkontor flyttar från Falun. Åtminstone hos oss som deltagit i företagets bolagsstämmor och följt utvecklingen inom Hemköp och Axfood.

Så länge Nils-Erik Johansson var vd innebar det en garanti att hemorten för Hemköp var Falun.

De flesta av oss Falubor beklagar beslutet att Hemköps huvudkontor flyttar till Solna, inte minst därför att ett stort antal värdefulla arbetstillfällen försvinner från Falun.

I en intervju uttalar kommunalrådet Jonny Gahnshag, s, farhågor, inte för Falun, utan för Hemköp.

Jag citerar Gahnshag: "Men ärligt talat är jag mer orolig för Hemköps framtid än Faluns. Totalt sett är det så mycket positivt som nu sker inom vår kommun att jag inte tror att Falun ska drabbas alltför mycket.

Men är Hemköp och Axfood verkligen medvetna om hur mycket dyrare det blir att förlägga huvudkontoret i Stockholm jämfört med Falun? Där är ju bland annat lönerna betydligt högre."

Snusförnuftigt?

Jag är säker på att det med stor noggrannhet gjorts kalkyler och analyser om det är företagsekonomiskt rätt beslut att samordna Hemköp med de andra dotterbolagen i Axfood i syfte att få samordningsvinster och därmed kunna erbjuda lägre matpriser.

Alla vet att en väsentlig del i en företagsekonomisk kalkyl är löner, nuvarande och kommande.

Att som Gahnshag, utan erfarenhet från näringslivet och närmare kunskap om aktuell koncern, ifrågasätta beslutet som ledningen för ett börsnoterat företag gjort, är märkligt.

I stället för att på ett snusförnuftigt sätt ifrågasätta Hemköps beslut borde Gahnshag ha inlett samtal med företagsledningarna inom Hemköp och Axfood och framfört önskemål om hjälp med lokalisering av annan verksamhet till Falun.

Det hade varit ett utmärkt sätt att visa handlingskraft och samtidigt få ett bra samtalsklimat med ledningarna inom Hemköp och Axfood till gagn för Falun på lång sikt.

ULF ELGEMYR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons