Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela poängen med EMU

Annons

Svar till Ragnar Pettersson.

Det må vara så att de flesta tror att ett ja den 14 september är oåterkallerligt.

Jag aktar mig för att generalisera.

Ragnar Pettersson däremot påstår, att det är omöjligt för Sverige att gå ur EMU-samarbetet. Det är en ful propagandabluff från nejsidan. Sverige kan gå ur valutasamarbetet och återgå till en nationell valuta igen. Det är inte förbjudet.

Det blir självklart jobbigt och en hel del krångel, men det är varken förbjudet eller omöjligt. Ragnar skriver att ECB är odemokratisk just därför att enskilda intressen, varken Sverige eller andra länder, kan påverka penningpolitiken.

Men hallå! Det är ju hela poängen, att Europeiska Central Banken ska driva en penningpolitik som passar hela regionen så bra som möjligt. ECB ska aldrig vara påverkad av enskilda intressen eller konstiga påhitt.

Ragnar påstår vidare att Sverige förlorar sin handlingsfrihet vid ett eurointräde. Det är inte sant.

Vi har till exempel finanspolitiken att pyssla med om Sverige råkar ut för en chock som inte övriga Europa utsätts för.

Att skylla Tysklands dåliga ekonomiska tillstånd på euron är nästan ett påhopp. Dessa problem har varit kända i tio år, och är således inget nytt som euron utsatt dem för.

Euron har ingenting med till exempel det svenska skattetrycket att göra. Det är helt och hållet upp till oss när vi går till valurnorna vid riksdagsvalet.

Ett gott företagsklimat är den bästa medicinen för en bra välfärd. Rösta för en stark svensk röst i Europa den 14 september, rösta ja.

DANIEL NORDQVIST

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons