Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora – en kommun med "god" ekonomi?

Annons

Anki Rooslien och Ulf Hansson!

Hur tänker bildningsnämnden och kommunstyrelsen? Nu tvingas Vasahallen skära ner på personal vilket innebär minskade öppettider, minskad simundervisning och minskad service i en anläggning som dagligen används mellan klockan 6:30-22:00 av barn, ungdomar, nyanlända, pensionärer, handikappade med flera Hur ser konsekvensbeskrivningen ut? Kommunalråden Ulf Hansson och Kristina Lundgren har på helsida i SDT berättat vilken god ekonomi Hedemora har. Då finns det alltså andra skäl än ekonomiska. Vilka? Verksamhet för barn och ungdomar, hälsa och friskvård betyder tydligen inte särskilt mycket i era framtidsplaner för Hedemora kommun. Och det drabbar i första hand kommunens barn och ungdomar.

I budgeten för 2017 så framgår att fritid har en budget på 16,8 miljoner kronor, budgeten för 2016 uppgick till 19,9 miljoner kronor, Det innebär en minskning med 3,1 miljoner kronor eller 15,5 procent, vilket är en mycket stor besparing. Finns det någon annan verksamhet i kommunen som ni tar motsvarande strypgrepp på? Och vad blir nästa besparing? Kallare va-temp? Öppet varannan dag?

Det är sorgligt att se hur hälsa, friskvård och ideell sektor behandlas av er i en kommun med "god ekonomi".

Man skäms som Hedemorabo!

Svar direkt

Så här ser det ut när det gäller de uppgifter som "Man skäms som Hedemorabo" har lämnat i sin insändare.

Under 2016 satsades det extra på olika saker inom fritidsförvaltning och det var medel som kommunen fick för vårt stora mottagande av asyl. Därför så blev budgeten extra stor detta år.

Inför 2017 var det nödvändigt att försöka få pengarna att räcka till nattdagis, utökad särskola, utökning till kulturen, hyreshöjningar med mera. Det innebar att vi lade olika besparingsförslag till bland annat förskolan, kosten, grundskolan, gymnasiet.

När det gäller specifikt fritidsenheten som inkluderar fritidsgårdarna och Vasahallen blev besparingskravet 715 000 kronor som var beräknad på budgetåret 2017.

Fritidsenheten fick nämndens uppdrag att se över de olika besparingsposter som de hade tagit upp på prioriteringslistan.

Och då titta tillsammans med personalen se över vad som kan göras. I och med detta skulle även en konsekvensbeskrivning göras enligt de rutiner vi har. Detta material ska sedan presenteras på vårt arbetsutskott den 27 februari.

Det gäller att ha riktiga fakta när det gäller detta med besparingar. Den som skriver denna insändare är dåligt insatt i det arbete som bedrivs just nu inom nämndens verksamhetsområde. Vi är på gång att formulera ett fritidspolitiskt program som vi ska samverka med föreningslivet om. Den som vill vara med i denna diskussion är välkommen till det möte som vi har inbjudit till den 22 februari.

Med en ny fritidschef så känns det som att fritidsverksamheten kommer att få ett riktigt lyft med vår duktiga personal på anläggningarna men vi

kan inte klara all fritidsverksamhet utan föreningslivets engagemang. Här är föreningarna inom fritid och kultur navet i vårt samhälle.

Anki Rooslien

Bildningsnämndens ordförande i Hedemora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons