Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har vi någon framtid i Vansbro? - svar till Else Marit Bakke

Annons

Else Marit Bakke ifrågasätter i en insändare i FK den 20 juni om Vansbro kommun har någon framtid. Hennes oro grundar sig på att tre skolledare inte tänker fortsätta i den nya organisationen.

På förfrågan anger hon två av dessa skäl som inte har med organisationen att göra. Endast Else Marit Bakke, som är en av dessa tre, anger organisationen som skäl, detta trots att Barn- och utbildningsnämnden var beredd att ta särskild hänsyn till några av Else Marit Bakkes krav.

Den nya ledningsorganisationen innebär inte någon minskning av resurser även om antalet platschefer minskas, eftersom motsvarande resurser används för att ge administrativt och ekonomiskt stöd till platscheferna i form av assistenter.

Else Marit Bakke pekar också på ett uttalande från mig, där jag tycker att vi har bra kvalitet på barnomsorg och skola i vår kommun, och säger att hon inte har samma uppfattning som jag om kvaliteten. "Som förälder känner jag mig orolig för mina barn."

Min uppfattning om kvaliteten bygger jag på uttalande från föräldrar, personal, enhetschef, biträdande enhetschef och framför allt rektorer och platschefer inom barnomsorgen (Else Marit Bakke är en av dem).

Jag undrar vad barnomsorgspersonalen tänker när deras tidigare chef är orolig för att ha sina barn i Vansbros barnomsorg.

Sedan är det ju som Else Marit Bakke säger, att hon och jag har olika syn på vad bra barnomsorg är. Else Marit Bakke föreslog Barn- och utbildningsnämnden att höja kvaliteten genom att hädanefter endast anställa förskollärare i barnomsorgen, och att vid arbetsbrist i första hand säga upp barnskötare, så att i framtiden alla anställda inom barnomsorgen skal vara förskollärare.

Else Marit Bakke vill också minska antalet dagbarnvårdare till ett minimum och flytta över barnen till dagis i stället. Jag gick emot förslaget, därför att jag anser att det behövs olika kompetenser inom barnomsorgen och att barnskötarna väl fyller sin uppgift. Dagbarnvårdarna är ett utmärkt alternativ för barn som inte passar i stora grupper.

Jag som centerpartist vill att föräldrar ska ha rätten att välja vilken sorts barnomsorg som passar dem och deras barn bäst.

Else Marit Bakkes förslag innebär betydligt högre lönekostnader vilket skulle tvinga oss att ha större barngrupper med färre vuxna.

Vad gäller tacket till Torsten Larsson så var det ingen större skillnad på antalet kronor mellan mitt och Larssons förslag. Den stora skillnaden är var pengarna ska tas.

Larssons förslag tar bort 2,5 miljoner kronor från kommunstyrelsen, vilket innebär att kommunens möjligheter att stimulera utveckling av näringslivet begränsas oroväckande. Detta är olyckligt eftersom ett bra näringsliv är förutsättningen för att kommunen ska ha en bra framtid.

Däremot ställde jag mig bakom Torsten Larssons förslag i kommunfullmäktige när valet stod mellan detta och socialdemokraternas förslag.

Socialdemokraternas förslag innebar nämligen en direkt nedrustning av skolan.

Till Else Marit Bakke vill jag säga att det finns anledning att sätta sig in i olika partiers förslag innan man uttalar sig i pressen.

UWE WEIGEL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons