Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns energi att hämta

Annons

Bergslagen är perforerat med ett stort antal gruvhål som i dag är fyllda med vatten. Detta vatten innehåller stora mängder energi som skulle kunna utnyttjas för att spara både el och olja och dessutom skapa en massa arbetstillfällen i området och ge Bergslagsområdets innevånare en billig och framförallt miljövänlig energi. Hur skall nu detta gå till?

Jo, en värmepump, som finns i ett rör, sänks ner i gruvhålet och energin tas ur vattnet, och sänker man vattentemperaturen i röret till fyra grader så blir detta vatten som tyngst och sjunker ner i gruvan.

Denna vattenström skulle kunna driva en generator som skapar el för att driva pumpar för att flytta vattnet till transportmöjligheter.

I fantasin skulle det från gruvan i Grängesberg tas vatten som fraktas i tankvagnar till Ludvika, höjdskillnaden mellan orterna är så stor att den på järnväg skulle rulla av sin egen tyngd hela vägen och samtidigt dra en tom vagn tillbaka och denna cykel skulle kunna fortgå så länge apparaterna fungerar.

Dessutom skulle det kunna skapas lokala värmecentraler där man kunde köra varmvatten med tankvagnar för distribution i bostadsområdena.

De flesta gruvhål i Bergslagen har fortfarande fungerande vägar och vid de flesta även nära till elledningar så el skulle kunna användas för hjälp av transport och pumpning. Finns det fler "halvtokiga" medborgare som jag, så kom med synpunkter.

VISIONÄREN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons