Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hänsynslösa förpestare

Annons

Tobaksrök luktar faktiskt lika illa utomhus. Det stora flertalet rökare visar i dag hänsyn till omgivningen, men alltför många breder ut sig med sina stinkande giftpinnar dinglande i mungipan.

På gator och torg, utanför affärernas entréer, på tågperrongen, på uteserveringar – ja, överallt. Där allergiker och astmatiker faktiskt både måste och har rätt att vistas utan att bli sjuka, där måste man tydligen bara tyst acceptera att få tobaksrök i ansiktet.

Jag har många vänner som lyckats sluta röka och alla säger samma sak: ”Fy sjutton vad äckligt det luktar – hur har jag kunnat utsätta andra för det här…?”

Min balkong har tidigare varit en oas. Nu har jag fått en ny granne, som röker, och som tycks tro att röken stannar kvar på hennes balkong.

Nej, hennes rök tränger in genom alla mina fönster, som självklart måste kunna stå på glänt nu på sommaren.

Hon har rätt att förpesta luftrummet med rök, men jag har inte rätt att slippa.

Som flitig tågresenär har jag många gånger sett rökare stå på perrongen i väntan på tåget och hysteriskt röka, för att hinna dra i sig så mycket som möjligt av nikotinet, innan han/hon tvingas fimpa för att kliva ombord.

Flera gånger har jag haft det tvivelaktiga nöjet att tvingas sitta bredvid en nyrökt resenär.

Inte särskilt trevligt, för det luktar förfärligt illa (lika obehagligt som när grannen har dränkt in sig med parfym).

Rökare luktar illa även när de inte röker – lukten sitter kvar i kläder, hud och hår, vilket de troligen inte har en aning om själva, men omgivningen tvingas stå ut med det.

Klaga får man inte göra, för det är ju synd om rökarna, har jag både hört och läst. De stackarna får ju inte röka var som helst numera.

Jag har många vänner som röker, riktiga vi vänner alltså, men jag accepterar inte att de tvingar mig att bli en passiv rökare. Bolma på bara, men förstör inte luftrummet för oss, som valt att inte röka.

Rökstopp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons