Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvvasan hälften så motiverande utan medalj

Artikel 69 av 109
Vasaloppet2017
Visa alla artiklar

Förra året gick Jessica Lindh i mål i Halvvasan för sista gången. Tills det införs medalj för åkarna kommer hon skippa det loppet framöver.

Annons

Jag är en intervallaktiv vardagsmotionär som fastnat för klassikertrenden. Att ha fyra lopp per år ger mig en morot att träna och formatet på loppen är välkomnande för alla kategorier av motionärer.

Att kämpa sig fram genom skog, vatten, på cykel eller skidor och mötas av en leende , ofta juniorfunktionär, som hänger en medalj runt min hals och säger: ”-Bra jobbat!” är, i det ögonblicket, obetalbart. Som kronan på verket (och ibland värken).

Att sedan komma hem efter genomfört lopp eller till och med kanske en genomförd klassikervariant och hänga sina medaljer på väggen ger ännu en dimension av välmående, motivation och stolthet.

På min vägg hänger Tjejklassikerdiplomet. Under det sitter Tjejklassikermedaljen och på var sida två medaljer från de totalt fyra lopp jag genomfört. De inspirerar och motiverar mig att göra det igen. Får mig att minnas och längta.

På min vägg hänger inte halvklassikerdiplomet ännu. Ej heller fyra medaljer från de lopp jag genomfört - eftersom man inte får fyra medaljer. Inte i halvklassikern.

När jag nådde målet i Mora för min Halvvasa för nåt år sedan och inte fick medalj ställde jag frågan till kundservice på plats om varför det loppet inte ger medalj. Svaret var att man inte vill devalvera värdet på Helvasans medaljer.

Hur kommer det sig att man, i en rörelse så stor som Vasaloppet och, för den delen, En svensk klassiker, med alla dess lopp - inte delar ut medalj på Halvvasan? Det må låta barnsligt men vet ni? Medaljer motiverar. I en värld som denna kan vi väl fira alla framgångar vi kan?

Hur kommer det sig att Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet klarar av att ge medalj till dem som genomför halvdistansen utan att det hotar deras andra lopp men Vasaloppet inte klarar av att göra detsamma?

Det är en upplevelse att susa/hasa fram i spåren även på Halvan, men att inte få medalj, blir en smolk i bägaren.

Så, Vasaloppsarrangörer, kan vi inte bara införa det? Utrymme må ju finnas i anmälningsavgiften, för den är väl föga lägre än i de lopp där man får medalj?

Jag bojkottar absolut inte Vasaloppen, men tills det delas ut medalj i Halvan så håller jag mig nog till korta distansen.

Jessica Lindh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Alla artiklar i
Vasaloppet2017

Selma ska cykla Cykelvasan på enhjuling

TV+TEXT

Kraschturism i Risberg

TV+TEXT

Här är Halvvasans herrsegrare: "Jag har slitit för det"

TV

De tog tåget till starten i Oxberg

Vasa

Johansson Norgren rekordsnabb vinnare i Tjejvasan

TV+TEXT

Svan satte punkt – som 62:a: ”Känns vemodigt”

TV+TEXT

Annons